Spana in århundradets längsta månförmörkelse

Fredag den 27 juli inträffar den längsta totala månförmörkelsen mellan 2001 och 2100, och den kommer delvis att vara synlig från Sverige. Månen är som djupast inne i jordskuggan vid 22:22.

Publicerad
Under en månförmörkelse reflekterar månen fortfarande ljus som bryts genom jordens atmosfär. Den kan då se rödaktig ut.
Bild: NASAs Goddard Space Flight Center

Månförmörkelser inträffar när jorden är mitt emellan solen och månen, så att månen hamnar i skugga. Eftersom månens bana kring jorden lutar lite i förhållande till jordens rörelse kring solen kommer månen att oftast hamna lite ovanför eller nedanför jordskuggan. Åtminstone ett par gånger om året blir månen åtminstone delvis förmörkad.

Fredag den 27 juli 2018 kommer månen ovanligt nära mitten av jordens helskugga, och månförmörkelsen blir därför längre än de flesta. I Sverige går månen upp när den redan är på väg in i skuggan.

Månen blir inte helt osynlig, för den återkastar fortfarande en del ljus som bryts genom jordens atmosfär. Den kan se röd ut, men utseendet beror på förhållandena i luften. Hur den förmörkade månen ser ut från marken beror också på hur ljus himlen är. Det kan vara svårt att se den mot en ljus sommarhimmel.

Klockan 22:22 är månen som närmast mitten av jordens skugga. Strax före kvart över elva börjar den komma ut ur helskuggan, och då slutar alltså den fullständiga månförmörkelsen.

Webbplatsen astroinfo har fler detaljer om månförmörkelsen, för den som vill veta mer och själv försöka se fenomenet. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor