Annons

Uppåt 2 000 stjärnor kan man se med blotta ögat när det är riktigt mörkt. Men det är det sällan runtom oss.

Bild: 
ESO

Stad utan ljusföroreningar

Den första europeiska staden med en riktigt mörk natthimmel.

Annons

Publicerad:

2016-02-26

Den lilla staden Moffat i södra Skottland är den första i Europa som får kalla sig ett mörk-himmel samhälle. Titeln delas ut av den internationella Dark Sky Association (IDA), en organisation som månar om att även vi, våra barn och barnbarn ska få se stjärnhimlen, som våra förfäder alltid kunnat göra. I dag blir detta allt svårare i våra samhällen där konstgjord belysning överglänser nattens stjärnljus.

Det har tagit tre år att förändra gatubelysningen i Moffat för att inte skymma natthimlen. Gatlyktor och belysning i offentliga byggnader byttes ut mot LED-lampor som riktar ljuset neråt. Dessutom sparar nu staden två tredjedelar av den tidigare elkostnaden.

– Det finns omkring 30 stjärnor i stjärnbilden Orion. I Moffat kan du numera se 17 av dem jämfört med kanske bara sex som vi förut kunnat se innan vi bytte ut lamporna, säger stadens ljusdesigner, James Paterson till BBC.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.