Störst i hela universum

En nyupptäckt hop kvasarer sträcker sig över 4 miljarder ljusår. Hopen är så stor att den utmanar teorin om universums uppkomst och utveckling. 

Publicerad

Nyligen upptäcktes en grupp kvasarer som är så stor att det skulle ta fyra miljarder år att resa med ljusets hastighet från den ena änden till den andra. Kvasarer är galaxkärnor som lyser starkast av allt i universum. Källan till dess energi är ett supermassivt svart hål i mitten.

 

Sedan trettio år tillbaka är det känt att kvasarer klumpar ihop sig till stora grupper, några med en utsträckning på 600 miljoner ljusår. Men den av brittiska astronomer nyupptäckta kvasarhopen slår alla rekord. Den består av 73 kvasarer, som ligger 9 miljarder ljusår bort från oss och mäter 4 miljarder ljusår på tvären. Detta är tusentals gånger bredare än storleken på vår galax, Vintergatan.

 

I själva verket är kvasarhopen alldeles för stor för att passa in i kosmologins moderna teori om hur universum har uppstått och utvecklats. Teorin bygger på Albert Einsteins arbete, där den så kallade kosmologiska principen antas gälla. Principen säger att rymden är ungefär likadan överallt. Åtminstone på stora skalor. Men ingen har lyckats bevisa att antagandet gäller överallt. Hittills stämmer det dock med observationerna.

 

Fast vi vet ju att det finns galaxer och galaxhopar i rymden, och även stjärnor och planeter. Och så vi. Men dessa är bara relativt små materieklumpar som anses ha sitt upphov i pytteavvikelser i den annars oerhört jämna kosmiska bakgrundsstrålningen från universums barndom. Avvikelserna blev frön till hela det kosmos som vi ser runtom oss i dag.

 

Men den nya kvasarhopen är fyra gånger större än vad som kan rymmas inom teorin. Måhända är teorin bristfällig. Eller så är hopen en synvilla, kanske är det två eller fler kvasarhopar som råkar se ut som en från vårt perspektiv i rymden. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor