Annons

Källa: Novus.

Svenskar vill också ha möjlighet att e-rösta

Publicerad:

2018-02-01

Två av tre svenskar skulle vilja kunna rösta på internet vid valet den 9 september i år. Det visar en undersökning som gjorts av analysföretaget Novus på uppdrag av Forskning & Framsteg.

Novus har frågat drygt 1 000 personer mellan 18 och 79 år. Av de knappt 60 procent som svarat säger 67 procent att de vill kunna rösta på internet som ett alternativ till att gå till vallokalen vid höstens val. Mest positiva till internetröstning är högavlönade tjänstemän.

De äldre väljarna är mest positiva. I gruppen 50 till 64 år säger 72 procent ja till att avlägga sin röst på internet. De yngre är däremot mer skeptiska. Bland väljare under 30 år är 59 procent för internetröstning. 

Viljan att rösta på nätet skiljer sig åt beroende på partisympatier. Lägst är stödet bland rödgröna sympatisörer. Allra mest positiva till att rösta på internet är de som inte vet vad de ska rösta på. Bland de osäkra väljarna säger 85 procent ja till möjligheten att rösta på nätet i stället för att gå till vallokalen.

 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Kan ni inte be analysföretaget Novus fråga svenskarna om dom skulle vilja kunna rösta på sakfrågorna också? Stiftelsen iGov.Direct® tar fram digital demokrati inför valet 2018 och hur det kommer fungera kan ni läsa mer om här: https://igov.direct/se

Lägg till kommentar