Tio viktiga saker att känna till om regn

Det regnar mer i stan än på landet – och på en avlägsen planet i Skyttens stjärnbild består regndropparna av järn.

Publicerad
För att slippa obehagliga överraskningar bör man då och då kontrollera att stövlarna verkligen är täta.
Bild: istock
  1. Världsrekord i nederbörd – med 350 regndagar per år – har Waialeale, vulkanen i mitten på Kauai, en av hawaiiöarna. Där faller i genomsnitt 12 350 millimeter regn per år. Rekordåret 1948 kom det 16 000 millimeter.
  2. Jordens torraste kontinent är Antarktis, med 715 millimeter nederbörd per år. Genomsnittet för hela planeten är 990 millimeter.
  3. Statistiskt sett kommer mer regn över städerna, där föroreningar skapar luftpartiklar som regndropparna kan kondensera på. Dessutom utgör tätbebyggda områden ett slags ”värmeöar”, som får varm luft att lyfta och bilda moln. Skillnaden i temperatur mellan en stor stad och landsbygd kan vara så stor som 12 grader Celsius.
  4. Staden med störst årliga nederbörd i världen är Cherrapunijee i nordöstra Indien, med 11 430 mm vatten per år. I Europa regnar det mest i bosniska Crkvica.
  5. Torraste staden i världen är Arica i norra Chile. Mellan oktober 1903 och januari 1918 – i 14 år och fem månader – föll inte en droppe regn där.
  6. Det regnar även på andra platser i solsystemet. På Saturnus största måne, Titan, regnar det metan. Och på Venus regnar det svavelsyra – men hettan gör att den aldrig når marken, utan dunstar bort redan på 25 kilometers höjd. Atmosfären hos den avlägsna exoplaneten OGLE-TR-56b i stjärnbilden Skytten består mest av järnatomer, så i stället för vatten faller där ett regn av järn.
  7. Regndroppar avbildas ofta som tårformade. Det är de aldrig. De minsta, med en diameter på cirka 1 millimeter, är klotrunda. Större droppar plattas till nerifrån; de över 3 millimeter blir bönformade och när de är större än 5 millimeter faller de sönder i mindre droppar.
  8. Det regnar mest på sommaren, för det ryms mer fukt i varm luft än i kall. När den lätta, varma luften stiger avkyls den. Då bildas moln med nederbörd till följd. Oftast regnar det därför på eftermiddagen på somrarna.
  9. Mest regn under ett dygn i Sverige kom den 28 juli 1997, då det föll 198 millimeter regn i Fagerheden i Piteå kommun. Största årsnederbörd –1 866 millimeter – föll över Mollsjönäs norr om Göteborg år 2008. Sommarrekordet har Åsnorrbodarna i Gävleborg, som i augusti 1986 fick 356 millimeter regn.
  10. Om det kommer en häftig skur blir man minst blöt om man springer i medvind, dock inte snabbare än det blåser – enligt en beräkning av italienska forskare. Frågan är bara om det inte är bäst att snabbt söka skydd, ifall man vill förbli torr.
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor