Annons

Ur arkivet om terrorism

Med anledning av attentatet i Stockholm har vi här samlat aktuella artiklar om terrorism och jihadism ur Forskning & Framsteg.

Författare: 

Publicerad:

2017-04-08

Allt fler OECD-länder drabbas av terrordåd, enligt Global terrorism index 2016. Den dramatiska ökningen av antalet döda under 2010-talet har dock mattats av något. 

http://fof.se/tidning/2017/1/artikel/farre-doda-trots-utbredd-terrorism

Ett svårt terrordåd kan leda till hårdare attityder, särskilt bland människor med vänsteråsikter.

http://fof.se/tidning/2016/2/artikel/terrorism-hogervrider-attityder

Rekordmånga är rädda för terrordåd, enligt siffror som samlades in långt före attentatet i Stockholm. Det finns också en stark oro för krig och utvecklingen i Mellanöstern.

http://fof.se/textruta/terrordad-skrammer-oss-mest

Motivet bakom attentatet i Stockholm är ännu inte klarlagt. Jihadism står dock för den största delen av de terrordåd som skakat världen på senare tid.   

Under 2010-talet har jihadistiska sunniextremister expanderat i flera länder, och deras terror har ökat kraftigt. Denna typ av konflikter är mer svårlösta än andra – och de blir allt vanligare. Flera forskare menar nu att den våldsbejakande islamismen även måste bemötas ideologiskt. 

http://fof.se/tidning/2016/3/artikel/man-kan-inte-bomba-bort-en-ide

Den militanta jihadismens framväxt på 2000-talet har analyserats av den norske forskaren Brynjar Lia, som betonar dess uthållighet och inte minst ungdomliga lockelse i en patriarkal värld.

http://fof.se/tidning/2017/2/artikel/jihadismen-inte-utraknad

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar