Annons
Planeten Jupiter med röda fläcken

Jupiters röda fläck förblir ständigt aktuell i flera hundra år till

Bild: 
HST

Vad driver solsystemets äldsta och största storm?

Nya datorsimuleringar visar hur vindarna skapar den röda fläcken på Jupiter.

Författare: 

Publicerad:

2013-12-05

Det randiga mönstret på Jupiters yta förändras ständigt, men den röda fläcken består. I själva verket är fläcken solsystemets värsta storm, som pågått i minst 200 år. Stormen omfattar ett område som är två-tre gånger större än jordklotet med orkanvindar på flera hundra sekundmeter.

Alltsedan fläcken avbildades för första gången i början på 1800-talet har frågan dryftats om vad det är som driver molnen av vätgas och helium med oförtruten styrka. På jorden brukar stormarna upplösas relativt snabbt när temperaturen och trycket i atmosfären jämnas ut.

Nya beräkningar av Jupiters atmosfär avslöjar nu att det inte är de uppenbara horisontella vindarna som ger liv åt fläcken, utan att det är vertikala vindar som ständigt matar in energin i den. När varmare gas uppifrån möter den kallare gasströmmen nerifrån frigörs så stora mängder energi att de räcker till att driva fläcken i flera hundra år till.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar