Chalmers + Hästsport = Sant!
I tisdags gjorde hästsporten sitt mycket märkbara intåg på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Bortemot 300 personer – chalmersforskare, SLU-forskare, yrkesutövare från hästsporternas alla grenar och kompetensområden, veterinärer, hovslagare och forskare och lärare från hästsportens tre riksanläggningar FlyingeFlyinge, Strömsholm och Wången – ägnade hela dagen åt att lyssna på föredrag och åt att diskutera förutsättningarna för idrottsteknologiskt forskningssamarbete med inriktning mot hästsporterna.
Jag tror aldrig att jag har träffat på en så koncentrerad publik någonsin förut. Det första passet bestod av tre timmar späckade av olika föredrag, utan paus. Och publiken var koncentrerad hela tiden, inte trött, inte rastlös.
Workshopen ingår i en satsning från Chalmers materialforsknings sida för att utreda förutsättningarna för att utveckla idrottsteknologisk forskning på Chalmers. Förutom workshopen om ridsport har workshops om simning, segling och innebandy redan hållits och en workshop om cykling är under planering.
Hästsporterna är ju väldigt mycket större än de andra idrottsgrenarna, och den workshopen drog också flera gånger fler deltagare än vad de andra har gjort. Det tidigare rekordet hölls av seglingsworkshopen med 63 deltagare.
Programmet vid hästsportworkshopen bjöd också på en rik variation bland talarna, och både kända och okända namn. Så talade bland andra Jan Jönsson, tränare för OS-laget i fälttävlan och själv olympisk medaljör i fälttävlan i München 1972 och professor i ridkonst,, svenska mästaren i fälttävlan Viktoria Carlerbäck, SLU-forskaren Lars Roepstorff och SLU-doktoranderna Sofie Viksten och Malin Axel-Nilsson.
Förhoppningen är nu att det ska bli möjligt att gå vidare med några av alla de idéer som kom upp vid workshopen och utveckla dem till forskningsbara projekt. En förhoppning i ett något längre tidsperspektiv är att med denna forskning som grund kunna utveckla en idrottsteknologisk inriktning mot hästsportforskning för blivande civilingenjörer som utbildar sig på Chalmers. Det skulle innebära en spännande möjligheter för de ungdomar som både vill arbeta med hästar och ha en gedigen universitetsutbildning.
Den som är intresserad av mer information eller vill bidra till satsningen på något vis, är välkommen!