Annons

Den cirkadianska rytmen

Författare: 

Publicerad

2017-12-05

När jag lyssnade på Vetenskapens Värld den 4 december om den biologiska klockan (ett tema som jag redan skrivit här om i år) slog det mig igen att man tydligen glömt bort att den först upptäcktes hos växter. Även om det finns föregångare så borde den största äran för detta tillfalla Erwin Bünning. Man bör heller inte tala om “cirkadisk rytm”. Enligt min och bl.a.Nationalencyklopedins mening är den rätta språkformen “cirkadiansk rytm” (på engelska “circadian rhythm”, på tyska “circadianer Rhythmus”. Men kanske någon språkexpert har synpunkter på detta?

Kommentera:

2

Dela artikeln:

Kommentarer

Om du tittar i det officiella pressmeddelandet för Nobelpriset står det "cirkadisk rytm". Det säger inte ifall det är rätt eller fel, men det sätter en standard för hur folk kommer att prata om priset! 

Det verkar som om nobelstiftelsen kan stava. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Dygnsrytm . För mig heter det också cirkadiansk rytm. Skönt att det är ljust igen så att jag orkar att vara språkpolis. ;)