Annons

Världens bästa bloggar (en metablogg av en nörd)

Författare: 

Publicerad

2011-05-13

Jag tänker dela med mig av mina absolut bästa bloggar. Det känns viktigt. Den internationella vetenskapsjournalistiken har klivit in i en ny fas och skapat sig ett nytt uttryck på nätet. Kraven på vetenskaplig trovärdighet har inte blivit mindre, snarare tvärt om, men samtidigt har det blivit så mycket roligare att ta del av ny vetenskap. Den här förändringen har ännu inte slagit igenom på bred front i Sverige.

Igår träffade jag andra bloggare på riktigt, bland annat Hanna Enefalk, Petra Andersson och Lars Olof Björn. Vi var inbjudna av Jörn Spolander (till höger i bild), redaktör på Forskning och framsteg. Syftet med mötet var inget mindre än att fundera på hur man bygger upp världens bästa forskarblogg. Annika Beijbom berättade om hur viktigt det var att vi kliar varandras ryggar. Därför tänkte jag föregå med gott exempel och klia några ryggar som jag ser upp till. Varsågod, kära läsare, jag ger dig mina bästa vetenskapsbloggar. Du får gärna lämna länkar till dina egna favoriter i kommentarsfältet.

Olivia Judson
Olivia Judson har skrivit en av världens coolaste böcker om evolutionsbiologi -- “Dr Tatianas råd om sex och samlevnad för hela skapelsen”. Under 2010 bloggade hon också för tidningshuset New York Times webbplats. Olivia är ingen dålig ursäkt för att slänga in en kvinna i den här de facto mansdominerade världen av vetenskapsbloggare. Olivia är den bästa vetenskapsskribenten jag känner till och jag önskade att jag kunde skriva som henne; alltid fänglande berättelser, lättläst med flyt i texten, vetenskapligt högintressant och med personliga men samtidigt relevanta referenser. Om du är det minsta intresserad av livet så borde du läsa henne. Själv är jag intresserad av öl, så hennes inlägg om jäst väckte naturligtvis mitt intresse. Om du är mer intresserad av att knyta ann till det som händer i naturen nära dig så kan du läsa hennes inlägg om göken.

Not exactly rocket science
Ed Yong har en fantastisk och fanatisk inställning till bloggandet. Han skriver ett inlägg per kväll! Det får mig att undra om han har något socialt liv överhuvud taget, eller om han lever sitt liv på twitter. Hans inlägg handlar mest om nya forskningsrön från den levande delen av världen, från biologin. Läs till exempel ett av hans senare inlägg om experiment med hybrid artbildning. Ed Yong har också samlat in en massa råd från över hundra vetenskapsskribenter, från etablerade författare av populärvetenskapliga böcker till nyblivna vetenskapbloggare på sin webbplats.

The Loom
Om Carl Zimmer har det sagts att han skriver om sådant som andra människor tycker är äckligt. Hans inlägg handlar ofta om parasiter, virus och bakterier. Han skriver inte blogginlägg speciellt ofta, men när han väl gör det så är de ofta helt fantastiska. Läs till exempel inlägget om den mänskliga sjön, som visar vilka förvånansvärt stora likheter det finns mellan ekosystemet sötvattenssjön och ekosystemet människan. Carl Zimmer gjorde också ett underbart jobb med kontroversen kring arsenikliv, en av den senaste tidens största vetenskapliga debakel. Zimmer tog in kommentarer från kritiska forskare och gav därigenom en sammanhängande bild av den massiva kritiken mot artikeln om arsenikliv.

Pharyngula
PZ Myers är vetenskapsbloggarnas grand old man och internets främsta evolutionsbiolog. På webben är han lika stor som väl Richard Dawkins eller Edward O. Wilson. På hans blogg Pharyngula skriver han inte bara om sitt eget arbete med den evoluionära utvecklingsbiologin hos zebrafiskar, han kommenterar också kreationisters tokigheter och för högljutt fram sin egen ateistiska världsbild. För några månader sedan tog han ner en vild friflygande forskare från NASA på jorden. Han kommentar till forskarens påstående att spår av utomjordiskt liv hade hittats i en meteeorit är idag klassiskt:

No.
No, no, no. No no no no no no no no.
No, no.
No.

Laelaps
Brian Switek har jag haft anledning att skriva om förut. Jag har bland annat recenserat hans bok Written in Stone i Sans magasin. Han lyckas väva in monster från B-skräckisar med nya fossilfynd av utdöda djur och får mig helt såld på några stenbitar. Switek hade en lysande kritisk bevakning kring turerna med fossilet Ida, en av de största vetenskapliga skandalerna inom evolutionsbiologi på senare år. Det han skrivit om de senaste årmiljonerna av vår egen evolutionshistoria är bland det bästa jag läst.

Kommentera:

Dela artikeln:

Lägg till kommentar