Geokrönika
Nytt år med nya löften. Om jag så här, efter att julgran och julstjärnor äntligen ligger prydligt nerpackade i lådan på vinden, lutar mig tillbaka med en kopp te och tänker tillbaka så har det faktiskt hänt mycket under mitt arbetsår 2010, lite väl mycket.
Det började i januari med Nordiska Geologiska Vintermötet i Oslo där färska forskningsrön presenterades av nordiska och andra kollegor. Ett av de mer uppseendeväckande inslagen var den norske paleontologen Jorn Hurum som berättade om fantastiska fynd av fossila svanhalsödlor och fisködlor på [Svalbard](http://www.forskning.no/svalbard/index_english.html ), i mängder. Själv höll jag i olika informationsmöten angående international Geoscience Program (IGCP) och gjorde mitt bästa med att försöka få mina nordiska kollegor intresserade av detta naturvetenskapliga UNESCO program där jag för tillfället själv är ordförande.
Våren gick i rasande fart med undervisning kombinerad med forskning på fossila växter från juratiden. Vi arbetade intensivt inom Nationalkommittén i geologi och inom KVS (kommittén för vetenskap och skola) med att se till att [geovetenskap kommer med på schemat i den nya gymnasieskolan](http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.384555-geovetenskap-maste-in-pa-skolschemat). Vi fick med en del men har långt kvar – våra gymnasieelever får tyvärr även i fortsättningen en stor kunskapslucka rörande geovetenskap.
Februari-mars fortsatte med tillverkandet av en omfattande artikel på temat dinosauriernas utdöende. Vi var över 40 författare som sammanfattade många års forskning angående utdöendet vi krita-tertiärgränsen (för ca 65 miljoner år sedan) där vi slog fast att orsaken till den stora massdöden var nedslaget av en asteroid i dagens Mexiko, arbetet publicerades i tidskriften [Science](http://www.sciencemag.org/content/327/5970/1214.abstract) i mars. Det blev en hel del intervjuer för media och övervägande positiva kommentarer från internationella forskarkollegor.
Året fortsatte med paleobotanisk konferens i Budapest, med över 1000 experter på fossila växter samlade. Det var riktigt givande och jag kunde diskutera mina nya resultat angående jurassiska fossila pollenfloror från Nya Zeeland med forskare som arbetar med liknande frågeställningar på europeiskt material. Jag fick många ”eureka!” insikter. Möten är viktiga. Sedan var det fältarbete i Åsen där jag deltog några dagar då Elisabeth Einarsson höll i en stor utgrävning. Hajtänder och benbitar av diverse marina reptiler, sköldpaddor och även en dinosauriebit hittades innan sektionen rasade igen pga. ihållande sommarregn. Åsen följdes av fossilletning på Gotland.
Sedan kom arbetsårets kanske högsta punkt då jag blev utsedd till ”[Årets Geolog](http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/naturvetarna/pressrelease/view/vivi-vajda-utsedd-till-aarets-geolog-480108)” av Naturvetareförbundet, ett pris jag är mycket glad och tacksam över. Det visar att den tid och energi man lägger ner faktiskt räknas. Tack!
Jag har hållit ovanligt många föredrag i år och bl.a. blev jag i december inbjuden att hålla ett föredrag om dinosauriernas utdöende vid Hallands Geologiklubb, en upplevelse i sig med en så fantastisk samling intresserade. Eldsjälar är viktiga i alla sammanhang.
Sedan föredrag vid Kungliga Vetenskapsakademien som ju stödjer min forskning. Det är alltid upplyftande att komma till akademien med sin anrika historia. Ett sista årsmöte med Nationalkommittén i Geologi där jag på hemvägen fastnade i en snöstorm och planet som inte kunde landa på Sturup omdirigerades till Kastrup vilket gjorde att jag missade halva föreställningen av Budapest Gypsy symphony orchestra på Malmö konserthus men mamma köpte skivan.
Till jul fick vi besök av vänner från Brisbane som medan de var här, såg sitt hus precis klara sig undan att dränkas av vattenmassor. Naturligtvis trängdes klimat-krösamajorna i media och verkade totalt ha förträngt att dessa områden med jämna mellanrum faktiskt översvämmas av vatten. Men det är ju tragiskt för dem som drabbas. Även detta kommer jag tillbaks till i ett senare inlägg…
Sammanfattningsvis så var det ett roligt år och nu kommer jag plötsligt inte på någon direkt uppgift som jag vill avsäga mig … kanske 2012. Detta blev en längre text än tänkt och jag har inte ens skrivit om astrobiologiprojektet. Jag återkommer oftare med kortare inlägg- även det är ett nyårslöfte. Jag önskar ett gott 2011 till er alla.