God julluft

Publicerad

Via min svärfar, som är präst, hörde jag nyligen berättas om en man som låg på sitt yttersta. Mannen var slaktare och hade under hela sitt yrkesliv arbetat med hantering av kött. Nu ville han säga några sista ord till sina två söner innan han tog farväl av jordelivet. Med en kraftansträngning kallade han dem alltså till sig för att ge dem sin slutgiltiga hälsning. Med svag men eftertrycklig stämma uppmanade han dem därefter: ”Ät aldrig korv!” Sedan somnade han in.

 

Efter att ha ägnat drygt tio år åt att forska på allt möjligt mög vi öser ut i luften känner jag ibland som slaktaren: ”Andas aldrig luft”. Ta för all del inte uppmaningen bokstavligt, men de 10-30 kg luft vi stoppar i oss varje dygn innehåller oftast en hel del skräp som inte borde finnas där.

 

Och så här i jultider blir luften, i likhet med korven, lite extra spännande. För vad vore julen utan dofter, levande ljus, storkok, pepparkaksbak och tjockt med folk i mysigt instängda utrymmen. Jag vill helst inte vara utan något av det, även om jag inte kan låta bli att se luftföroreningar överallt. Bland de mer okända kanske märks terpener som bland annat frigörs från rengöringsmedel, citrusfrukter, trä, parfymer och färger. Terpen reagerar med luftens ozon och ger då upphov till fria radikaler, partiklar och en rad ämnen i gasfas med tveksam nytta för hälsan.

 

I år önskar jag mig en särskild maskin,
som genast gör atmosfären ren och fin.
Koldioxiden
ska va som på den gamla goda tiden.
Sotet
borde bort från klotet.
Tungmetaller, toxiner och annan dynga
får inte längre jorden tynga.
Varje gång tomten fyller en strumpa
borde han täppa till skorstenen med sin rumpa.
 
Nej, nu ska jag ta paus från forskarfunderingar och elda på med tomtebloss, rökelse, fladdrande ljus och stekos från prinskorvar med oklart innehåll. Det är trots allt bara jul en gång om året. Fast svärfars tradition att röka pipa på juldagen hoppar jag nog över.
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor