Hur speciellt är vårt solsystem?

Publicerad

Åsikterna om hur speciell vår plats i världen är har varierat från tid till tid. Upptäckten att stjärnor mycket ofta är omgivna av planeter kan lätt leda till föreställningen att det inte är något speciellt med vårt solsystem, även om vår planet är väldigt speciell inom sin planetfamilj. 

 

När man nu har haft tillfälle att jämföra ett stort antal planetsystem, så har man lagt märke till att vårt eget utmärker sig genom att det är så få planeter i närheten av solen. I andra system finns det ofta många planeter med massor mellan 1 och 50 jordmassor som cirkulerar helt nära stjärnan och har omloppstider på några dagar eller några få månader.

 

Konstantin Batygin och Greg Laughlin i Californien anser sig ha funnit en förklaring till den relativa tomheten i vårt inre solsystem. De har räknat fram att Jupiter (den först bildade av de nuvarande planeterna) har rört sig inåt mot solen tills den kommit ungefär så nära som Mars är nu. Under tiden bildades också Saturnus, som så småningom fick en omloppstid som var 3/2 av Jupiters. På grund av den resonansverkan som då uppstod började jätteplaneterna åter vandra utåt mot sina nuvarande positioner. De lämnade efter sig ett ganska rensopat inre solsystem, i vilket Merkurius, Venus, Jorden och Mars kom att bildas som en ”andra generationens” stenplaneter.

 

Iden att de stora gasplaneterna ändrat sina banor under solsystemets utveckling är inte ny, men den nya publikationen ger flera nya detaljer.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor