Jordbävning- Varför just på Nya Zeeland?

Text Vivi Vajda
Publicerad

Katastrof i Christchurch efter att en jordbävning med magnitud 6,3 på Richterskalan drabbade staden i går, tisdag lunchtid lokal tid. Nya Zeeland är ett av jordens mest geologiskt aktiva områden och landet har flera gånger under modern tid drabbats av vulkanutbrott och otaliga jordbävningar.

Det faktum att jordbävningens [epicentrum ][] endast låg 10 km under staden har bidragit till de omfattande skadorna. Förkastningen är en sk. thrust-fault eller reversförkastning där delar av jordskorpan tryckts upp.

Två stora förkastningar delar öarna och dessa fortsätter upp genom nordön och delar bland annat huvudstaden Wellington mitt i tu. Hade man haft tillgång till dagens geo-information redan år 1840 så tror jag inte att man skulle byggt staden just där, mitt i en kraftig förkastningszon. Landet är uppdelat på flera ”plattor” vilka rör sig åt olika håll och jordbävningar är helt oundvikliga, det är frågan om ”när” och inte ”om”. Nya Zeeländarna har anpassat sina byggnader till naturens krafter och man ligger långt framme då det gäller tillämpning av [geologisk information][] . Jag tillbringade själv mitt postdoktorsår på Nya Zeeland, mitt i värsta förkastningszonen i Hutt Valley och man lärde sig att ha förstahjälpen utrustning hemma. Mat- och vattenförråd i konserver och dunkar lagom för att överleva på i 3 dagar samt filtar, ficklampor och en mängd andra saker man kan behöva då man ligger och väntar under sitt hoprasade hus. Varje familj donerade också ett antal konservburkar/barn och termin som sedan samlades i skolans förråd för att tas fram vid behov. Det hela kändes så overkligt, ända tills den dagen då marken började skaka under oss i vårt hus i Lower Hutt. En mindre jordbävning men oj vad man kände sig maktlös.


[geologisk information]: http://www.gns.cri.nz/
[epicentrum ]: http://www.geonet.org.nz/earthquake/quakes/3469067g-maps.html

Text Vivi Vajda
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor