Annons

Juno Launch- 17:34 idag augusti 5

Författare: 

Publicerad

2011-08-05

Raketen Atlas V som kommer att föra satelliten Juno ut i rymden mot sin bana mot Jupiter står nu klar på klar på sin avfyrningsramp. Den sista checklistan är genomgången i detalj och varenda skruv har dubbelkollats. Stormen Emily, som har hotat avfyrningen, har som tur är mattats av och sannolikheten för en planenlig launch är 70%.

Har inte haft tillgång till internet på Cape Kennedy idag (4:e augusti). Spenderat dagen på VIP-tur runt Kennedy Space Center och fick se avfyrningsrampen på RIKTIGT nära håll. Fick precis reda på att vi som deltar i turen alla blivit checkade och godkända av Vita Huset. Känns bra att ha tagit sig igenom nålsögat. Helt otrolig öppenhet där man får fotografera precis allt. Jag är här eftersom min kollega och vän Adriana Ocampo (NASA Washington DC) är en av de som hållit i trådarna och jag därmed fick den enastående chansen att se eventet på nära håll.
Juno kommer att nå Jupiter om 5 år, i juni 2016 och kommer att cirkla i en bana runt Jupiter under ett års tid. Juno är utrustad med en mängd avancerade instrument som ska förse forskare med data. Man vill t.ex. veta hur mycket vatten Junos atmosfär innehåller och vilka ämnen atmosfären innehåller, dess temperatur, Junos gravitationsfält etc. Juno kommer sedan att kraschas mot Jupiter. Mänskligheten kommer att bli klokare  då vi får veta mer om vårt solsystems tillkomst och sammansättning.

1

Kommentarer

Wow, va häftigt att få vara med på plats. Vi följer Juno (dig och) med spänning.

/Sofia-Rymdkanalen

www.rymdkanalen.se