Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Kommuners inställning till fältarbeten avgörande för geo-forskning

Text Vivi Vajda
Publicerad

Utgrävning vid Åsen i Bromölla kommun är åter igång. Ett team av geologer och inbitna amatörer ledda av Elisabeth Einarsson, Lunds universitet håller som bäst på att gräva fram fossilförande lager från Kritatiden. Hittills har man bland annat hittat fossil av mosasaurier, hajar, sköldpaddor, bläckfiskar koraller, musslor och ostron. Förhoppningen är att, även i år, finna dinosauriefossil.
Stort eloge till Bromölla kommun och personal vid Åsens återvinningsstation (markägare) som gjort allt för att underlätta och hjälpa forskarna i jakten på fossil.

Jag är just hemkommen från ett besök vid Åsen, lerig men nöjd.
Många gånger ses ett omfattande fältarbete som ett ingrepp i naturen men vad är egentligen orörd natur? Är det någon natur i vår omgivning idag som inte är påverkad av människan? Varför ska våra fönster in i urtiden, stenbrotten, fyllas igen? Kan inte sten vara vackrare än en lerig åker, eller lika vacker som en äng?

Jag är som geolog så klart partisk i frågan men en sak är säker, en hel del forskning inom geovetenskap hade inte kunnat genomföras utan stöd och hjälp från berörda kommuner och privata markägare. Vi har i Sverige fördelen att ha allemansrätten men den räcker inte riktigt till överallt när paleontologer vill kika lite djupare i det geologiska arkivet. Därför är vi tacksamma för all stöd vi kan få. Med hjälp av fossilen kan vi återskapa svunna ekosystem och få en bild av hur Skåne såg ut då vi var en del av tropikerna med en djurvärld vi bara kan drömma om. I gengäld kan forskarna förse kommuninvånare och turister med intressant information om närområdet – helt klart en ”win-win situation”.

Text Vivi Vajda
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor