Mer om på

Publicerad

Jag kan tänka mig att använda ”på” i alla de fall föregående bloggare nämner. I många fall kan det också vara en liten betydelseskillnad om man använder på eller en annan preposition. För mig betyder ”i kommunen tycker man…” att det är kommuninvånarna som tycker, medan jag tolkar ”på kommunen tycker man…” som att man syftar på de anställda i kommunförvaltningen (fast jag inte själv skulle uttrycka mig så). Något som inte kommer fram i vanlig skrift är betoningen. Jämför betydelsen i ”Han går på bussen” med betoningen på ”på” eller på ”går”.Vem som bestämmer vad som är rätt eller fel vet jag inte. Det är i varje fall inte jag. Professor Lars-Gunnar Andersson i radions språkprogram stödjer sig mycket på tidningssvenskan, vilken jag som lekman nog tycker är ett diskutabelt rättesnöre.Sedan mitt förra bloggande har jag lagt märke till följande på-användingar i media: ”tågen kommer inte på tid” (Jan Forsberg i nyheterna P1 2008-1-14); ”Det kan få påföljder på sin mamma…” (om man kritiserar personalen i vården som har hand om ”sin” mamma (Kropp och själ i P1 2008-11-16); ”gå på affärer” (Anja i Gokväll 2008-11-13).

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor