Annons

Mikroplast i koksalt

Författare: 

Publicerad

2017-05-05

Som omtalats i olika massmedier har nyligen en artikel om inverkan av s.k. mikroplast, dvs mycket små plastpartiklar som förorenar hav och vattendrag, fått dras tillbaks för att den bedömdes ha tillkommit på fel sätt och vara opålitlig. Men det får inte förleda oss att tro att problemet med plast i miljön inte existerar. Det finns många oroväckande rapporter. Förra året publicerades över fem tusen vetenskapliga artiklar om mikroplast, och det ser ut att bli fler i år. Den senaste jag läst är en rapport om att det finns plastpartiklar också i koksalt som framställts ur havsvatten.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

Kommentarer

De enorma mängderna plast i naturen (och särskilt i haven) kanske blir nästa stora miljöproblem när (förhoppningsvis) växthusgaserna gått ner till nivåer, som vi ännu bara törs drömma om.
Först måste slöseriet med överproduktion av plastförpackningar och bärkassar stoppas, därefter kan vi börja insamlingen av STORA plastskräp (som bryts ner till mikropartiklar). Vore detta en värdig uppgift för EU och WTO som beställare av teknisk utveckling och vetenskaplig forskning?