Annons

Osminkad naturfilm

Författare: 

Publicerad

2006-03-31
Igår kväll visade SVT en film om späckhuggarens matvanor och jaktstrategier. Så länge de håller sig till fisk ser jagandet mest graciöst och finurligt ut. Det börjar bli tveksamt när de nappar åt sig pingviner och tömmer ut deras innanmäten. Riktigt läskigt blir det förstås när de ger sig på andra däggdjur.Scenerna där en gråvalshona förgäves försöker skydda sin unge mot en flock späckhuggare, är unik på många sätt. Att det är filmat på så nära håll, så utdraget och så detaljerat. Och att det visades över huvud taget.Filmproducenten Sue Flood berättade en gång att när scenerna visades i brittisk tv, blev BBC nedringda av upprörda tittare. De var förbannade på att filmteamet inte ingrep, att de bara passivt bevittnade valungens kvalfyllda död. Naturfilmer brukar skona tittarna från våldsamma och plågsamma scener, ofta klipps de ned till ett kort-kort händelseförlopp. Det tycker jag är helt riktigt, men det ska inte vara ett absolut måste. Jag såg en film om elefanter. En återkommande scen i filmen var en utstött elefanthona och hennes unge, de segade sig fram i ett torrlagt landskap. Ungen blev allt magrare, vacklade, föll. Till slut reste den sig inte mer, trots att honan med alla medel försökte få den på fötter.Jag lärde mig något väsentligt om elefanters hårda livsvillkor. Men det kostade några tårar.
5

Kommentarer

Jag tror att det är viktigt att man visar upp naturen så som den är; vacker, vild, osentimental och grym. Tyvärr visar vissa naturfilmer upp en idylliserad bild av naturen där man i kommunikativt syfte gärna ger de djur man följer mänskliga egenskaper. Jag tror att personer som Timothy Treadwell (vars öde beskrivs i filmen Grizzly Man) har helt fel inställning till naturen. Den naiva, och felaktiga, uppfattningen om naturens inneboende godhet tror jag motverkar människors förståelse och respekt för naturen. Människan kan, och skall inte göra vilda djur till gulliga tama husdjur. Att jag sedan personligen lider i TV-soffan när jag ser grymheter är ett offer jag gärna gör, för att lära mig mer om djurens villkor i naturen.

Jag kan föreställa mig att det finns noga uttänkta filmiska grepp: kameran kan dröja x antal sekunder vid en plågsam scen, sedan måste den vidare. Annars börjar tittaren famla efter fjärrkontrollen (och det var precis vad några som jag känner gjorde när späckhuggarna dräpte valungen). För en reklamfinansierad kanal är det förstås oacceptabelt. Våld och lidande ska passera obemärkt, i värsta fall vara underhållande. Inte snudda vid våra hjärterötter. Nej, naturen är inte god. Inte ond heller (det finns inga mördarsniglar!). Vår natursyn är väl bara en del av vår kultur. Om jag vore inuit skulle jag ha en annan natursyn. Jag har inte sett Grizzly Man och vet inte om jag kommer att göra det heller. Det verkar vara en extremt tragisk historia med björnar som statister.

Jag är mycket intresserad av att se hur naturen är, på riktigt! Hur djur gör och är, allt från myror till elefanter. Detta natur/fysikintresse begränsar sig inte bara till jorden, utan även astronomi och universums mysterier...Så jag blir rent ut sagt förbannad av att upptäcka att naturfilmer, och andra filmer om vår värld/universum, är tillrättalagda för att passa, till exempel, den "kristna extremhögern" (de flesta program är ju gjorda i USA eller Storbrittanien!), med dess krav på 'normalitet' i alla lägen.Vad är normalt när det gäller naturen och vår fysiska omvärld? Inte är det som människor tror och tycker den borde vara i alla fall.

Hej! Jag är ute och letar efter var man kan se eller hitta dokumentärfilmen som nyligen visades på tv om elefanter! Det skulle vara kameror gömda i bajs som följde elefanternas liv! Hoppas någon kan hjälpa mig!Tack Anna

Prova att kontakta Naturfilm på SVT. De vet i alla fall vem som producerade filmen eftersom det var SVT som visade den. Lycka till i ditt sökande!