Annons

Värmerekord 2010

Författare: 

Publicerad

2011-01-13

Idag rapporterade amerikanska NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) att år 2010 tillsammans med år 2005 har haft de högsta globala medeltemperaturerna sedan mätningarnas början år 1880.

Anmärkningsvärt är att 2010, till skillnad från tidigare rekordår, inte har dominerats av väderfenomenet El Ninõ, som annars brukar bidra extra till att förhöja temperaturen. År 2010 är också det år i historien som globalt har haft högst mängd nederbörd.

Det kyliga vädret i Sverige har fått en och annan att tro att den globala uppvärmningen helt kommit av sig. Ulf Nilsson i Expressen utgör ett fint exempel. Men för att kunna diskutera klimat räcker det inte att titta ut genom köksfönstret. Nästan hela klotet utom Norden, delar av mellersta Ryssland och östra halvan av Stilla Havet har haft ett osedvanligt varmt år 2010.

Forskning&Framstegs begåvade läsare kan säkert skilja på väder och klimat, men det här korta videoklippet rekommenderas ändå varmt (och får gärna förmedlas till Ulf Nilsson och andra som analyserar globala genomsnittstemperaturer genom observationer i trädgården):

http://www.youtube.com/watch?v=TQlHaGhYoF0

1

Kommentarer

Världsmeteorologiorganisationen är nu också klar med sin sammanställning för 2010 och bekräftar NOAAs analys. Uppsalainitiativet skriver om detta på: