Premium

Vilket vin passar till gösen?

Publicerad

Min svärmor gillar fisk, gärna sådan som kommer direkt ur havet, en möjlighet som många med sommarstugor i Sverige har. Och färsk fisk utan vitt vin är väl en hädelse.

Det lätt att fånga en gös i Sverige, men desto svårare att välja rätt vin bland alla sorter som finns i Systembolagets kataloger eller sedan ett antal år tillbaka inne i butikerna. Man kan lätt bli förvirrad där. Vad skall man välja? Många tar det som ligger framme och uppställt på ett lättillgängligt sätt. Min svärmor frågar expediten, ungefär som många människor gör: ”Jag ska ha en middag med några goda vänner ikväll, det blir färsk gös ugnsbakad med pepparrotssås, har ni något passande vin till detta?”. Och expediten vet exakt vilket vin som passar till just den här gösen. Min svärmor köper vinet, och har en trevlig middag med sina vänner på kvällen. Hennes gäster gillar både vinet och gösen och det blir en trevlig tillställning.

Jag har ibland ställt frågan om hon verkligen fick bra tips från Systembolaget. Men denna oaktsamhet från min sida har lett till lite argsinta blickar och halvsura kommentarer, jag har ibland undrat om hon tänkt säga att hennes dotter gift sig med en kalasförstörare. Inför denna risk har jag vikit mig och därefter hållit tyst.

Men i avhandlingen *Statens förändrade gränser: En studie om sponsring, korruption och relationen till marknaden*, som läggs fram vid Stockholms universitet den 4 december, menar Daniel Castillo att jag nog hade rätt att tvivla på tipset från expediten. Min svärmor tror att de tips hon får är baserade på kompetens, att expediten är utbildad i vinkunskap. I själva verket har expediten ofta varit instruerad, förd bakom ljuset eller beordrad att ge denna rekommendation när folk frågar. Rekommendationen har i många fall varit resultat av hemlighållna (korruptions)relationer mellan vinimportörer och butikschefer, sådana relationer som notoriskt dyker upp i den senaste tidens offentliga skandaler. Jag har visat avhandlingen för några av mina kollegor vid Södertörns högskola och frågat dem om hur de väljer vin till fredagsmiddagen och det visade sig att det är många som gör som min svärmor. Dock med ett par tillägg: ”jag litar på Systembolaget” och ”förstör inte festen nu”. Folk verkar, i likhet med min svärmor, vara naivt glada med sitt vita vin till gösen.

God samhällsvetenskap har ofta en avmystifierande funktion, blottlägger det självklaras förutsättningar och på detta sätt gör vardagen lite tråkigare. Och frågan är: skall jag låta min svärmor och mina kollegor dricka vinet till gösen i fred, låta dem så att säga vara ovetande och lyckliga? Och vad skall man säga om rekommendationen inte gäller vinet till fredagsmiddagen utan en läkarrekommendation till en läkemedelsbehandling? Jag återkommer till detta.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor