Sändningstider Hjärndagen 2017

Onsdag 20 december

15.55-16.25: Hjärnan och immunförsvaret.
Hur påverkar immunsystemet hjärnans aktivitet och därigenom den subjektiva hälsoupplevelsen? Hur kan till exempel akut och kronisk inflammation påverka smärtkänslighet och trötthet? Mats Lekander, professor i hälsopsykologi, berättar. Arrangör: Stiftelsen Forskning & framsteg.

16.25-17.00: Vad vet näsan om världen?
Luktsinnet verkar i det tysta men gör ändå nytta. Ny forskning visar hur luktsinnet bidrar till vår överlevnad genom att skilja ut det goda från det dåliga ofta utan att vi själva förstår hur det gick till. Mats J. Olsson, professor i psykologi, berättar. Arrangör: Stiftelsen Forskning & framsteg.

17.00-17.30: En injektion mot pedofili?
Nu pågår en unik studie om vad pedofili beror på, ett nytt läkemedel testas och individerna intervjuas om hur de själva ser på sitt tillstånd. Nyckeln verkar vara att utgå från hur hjärnan fungerar. Christoffer Rahm berättar om sin forskning. Arrangör: Stiftelsen Forskning & framsteg.

17.30-18.00: Beslutsblindhet.
Att vi kan förklara och förstå våra val är en central del av vår självbild. Men forskning kring fenomenet beslutsblindhet pekar på att vår självkunskap ofta är en illusion, och att de skäl vi anger till våra beslut ofta är en omedveten efterhandskonstruktion. Petter Johansson, forskare i kognitionsvetenskap, berättar. Arrangör: Stiftelsen Forskning & framsteg.

Torsdag 21 december

15.20-15.50: Hur det är att leva med adhd.
Georgios Karpathakis, entreprenör och grundare av föreningen Underbara adhd, berättar om sin uppväxt och när han fick veta att han hade adhd. Arrangör: Stiftelsen Forskning & framsteg.

15.50-16.25: Emotionella minnen.
Människan är programmerad för att lära av och minnas sina erfarenheter, berättar Armita Golkar, doktor i psykologi. Minnen från när vi upplevt oss hotade ger de starkaste intrycken. Men hur påverkas våra emotionella minnen av andras erfarenheter? Arrangör: Stiftelsen Forskning & framsteg.

16.25-17.00: Nerver för närhet.
Det händer mer i beröring mellan människor än vad vi tidigare varit medvetna om, berättar Helena Wasling, forskare i neurofysiologi. Din kropp är utrustad med ett helt system av nerver och hjärna som hanterar den emotionella aspekten av beröring. Vad har det för betydelse för oss och vad kan vi använda det till? Arrangör: Stiftelsen Forskning & framsteg.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor