Annons

På nätet den 7 maj

I Forskning & Framsteg 4/01 presenteras en exposé över 1900-talets bild av rymden. Är den tom eller är den trång?

Publicerad:

2001-04-01
Hur farligt är egentligen cannabis - den vanligaste drogen efter alkohol och nikotin i hela västvärlden? I nästa nummer av Forskning & Framsteg heter det att man blir trög i hjärnan av långvarigt bruk. När det gäller vård av tunga missbrukare är bilden inte fullt så dyster som makthavare och allmänhet tycks tro. I en annan artikel på temat narkotika presenteras en ny studie som visar att vården ger bättre resultat än förväntat.

Att ta avancerade bilder av hjärnan med magnetisk resonans tomografi - det hänger på vätet. Läs i detalj hur det går till.

Heliga Birgitta föreskrev i sin regel för Vadstena kloster prästerna att predika så att vanligt folk kunde förstå. Resultatet blev en viktig religiös genre - den sedelärande anekdoten. Läs mer i nästa nummer av Forskning & Framsteg.

Ett verkligt hot mot vår hälsa är bakterieresistens mot antibiotika. Den antibiotika, som i många länder - dock inte i Sverige - ges till djur huvudsakligen för att främja tillväxten, bidrar också till resistens hos människor. Ytterligare ett kapitel om djurhållningens konsekvenser i Europa år 2001 kan du läsa i Forskning & Framsteg 4/01.

Nu får alltfler närstående arter sin arvsmassa klarlagd Det gör det möjligt att få syn på evolutionens stora kliv. För att bearbeta materialet tar forskarna matematiker och dataloger till hjälp. I nästa nummer av Forskning & Framsteg.

Vårt resande ökar ständigt. När ska bilismens avigsidor - olyckor, miljöförstöring, - få oss att avstå från den frihet och den välfärd som bilen innebär? Den frågan ställs i nästa nummer av Forskning & Framsteg.

Väl mött!

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar