Annons

Återkoppling: Använd kaftanen, Raouf!

I F&F 4/02 presenterar ni ett problem kallad "Raoufs sand" som jag trodde jag löst men som inte alls stämde med ert förslag på lösning.

Författare: 

Publicerad:

2002-09-01
Jag trodde att den enklaste lösningen var att Raouf med hjälp av 10-litershinken häller upp en hög på 40 liter, på t ex sin kaftan, och sedan med hjälp av 7-litershinken tar bort 5 x 7 = 35 liter. Det som återstår av högen är ju 5 liter. Denna lösning är väl dock inte godkänd antar jag, eftersom den är för enkel. Men den strider inte mot de förutsättningar som gavs.

Svar:Åke Thorséns lösning är både korrekt och kreativ. Ytterligare några läsare har hört av sig med liknande förslag. Vi tackar för alla brev. Det är alltid roligt när det visar sig finnas smarta vägar förbi standardlösningarna.

Vårt lösningsförslag utgick från att man enbart fick använda de två hinkarna och inget annat, och i det fallet är lösningen i facit korrekt.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar