Annons

Återkoppling: Köttdiet gav oss stor hjärna

Kött är särskilt viktigt för vår "järnhälsa".

Annons

Publicerad:

2002-10-01
Kött förser oss dels med lätttillgängligt järn, dels kan det öka kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn från andra livsmedel med 50-100 procent.

Detta förklarar de gynnsamma effekterna av kött på kroppens järnbalans. Vi har gjort omfattande observationer på över 2 000 tonåringar i Göteborg och sett att vegetarianer, och givetvis även veganer, har lätt att utveckla järnbrist. Omkring 80 procent av dessa icke-köttätande ungdomar har klar järnbrist. Detta är oroande, då vi vet att även lätt järnbrist kan försämra inte bara den fysiska prestationsförmågan, utan även välbefinnande och skolprestationer, t ex inlärningsförmågan. Dessutom är det faktiskt så att rent kött är ett magert kostalternativ.

De fördelar som anförs för en "vegetarisk" livsstil är knappast relaterade till den vegetariska kosten som sådan, utan till en livsstil med mindre rökning och alkohol och med ökad fysisk aktivitet. En sådan livsstil är av nytta också hos icke vegetarianer.

Människan är inte konstruerad för vegetarisk kost. Våra tänder, vår tarmlängd och det förhållandet att människan har ett speciellt enzym i tarmväggen med en enda uppgift att bryta ner hemeprodukter från kött talar emot att strikt vegetarisk kosthållning har en biologisk bakgrund. Det är snarare så att utvecklingen av dagens människa med hennes stora hjärna är en effekt av övergången till köttdiet hos våra tidigaste förfäder.

Den nya köttdisken

Allt fler avstår från kött och håller sig till växtriket, samtidigt som vi äter alltmer kött.

2002-09-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

4

Kommentarer

På vilket sätt är våra tänder anpassade för kött? Vi har molarer till att mala med och vi saknar helt huggtänder. Längden på vårat tarmsystem ligger väl någonstans mellan köttande och växtätande djur? Jämför med vilket rovdjur som helst. Jag antar att vi är allätare och att det är meningen att vi ska kunna äta allt som naturen har att erbjuda.

Ja, så förstod jag också artikeln. Den beskriver att köttet kan öka kroppens förmåga att tillgodogöra järnet i andra livsmedel ;-)

"Dessutom är det faktiskt så att rent kött är ett magert kostalternativ." Varför skulle man vilja äta magert? Det, om något, är väl numera bevisat dåligt för hälsan :)

Detta var lite konstigt !? Har inte människan både tänder och käkeupsättning som en vegan ? Har inte syran i magsäcken ett helt annat ph värde än både allätare och köttätare ? Är inte vårt tarmsystem alldeles för långt för att vara både allätare och köttätare ? Har vi inte fått detta enzym pga evolutionen för att vi "tvingade" i oss kött? i helhet så skadar väll all kött konsumtion människas kropp ? Detta är vad jag har läst från många forskare och läkare . Förklara mer om detta och ge gärna källor om detta ?