Annons

Återkoppling: Parapsykologi motverkar ockultism

Adrian Parker besvarar Björn Fjæstads svar på sin återkoppling om parapsykologiprofessuren i Lund.

Annons

Publicerad:

2004-06-01

Att University of Edinburgh avråder studenter från att doktorera i parapsykologi utan vidare tankar beror på att man inte vill få dit en massa New Age-folk som ger parapsykologin dåligt rykte. Avhandlingarna ska fylla de höga metodologiska kraven inom parapsykologi och även berika ett etablerat område inom psykologi. Av denna anledning är det klokt att professuren i Lund är i psykologi och inte parapsykologi.

Jag instämmer med Björn Fjæstad att psi (paranormala fenomen) inte är bevisat, trots att det finns en mängd välkontrollerade undersökningar (se min webbplats) som skulle ha räckt om det hade varit ett annat område. Min åsikt är att dessa fenomen vid första anblicken är så främmande för vårt intellekt att de - om de nu finns - knappast kan anses vara bevisade förrän vi har fått grepp om vad de egentligen handlar om.

Men att utan vidare avvisa hela området riskerar att äventyra allmänhetens förtroende för vetenskap och uppmuntra ockultismens frammarsch.

ADRIAN PARKER, Göteborgs universitet

Svar:

Om det vore så att Adrian Parker eller någon annan, under sedvanlig vetenskaplig kontroll, kan demonstrera vilken som helst paranormal förmåga, så kan denna person inom tio dagar hämta hem en miljon dollar (se länken till James Randis webbplats till höger). Någon bakomliggande teori behöver inte presenteras.

Eftersom parapsykologer ständigt klagar över brist på forskningsbidrag, borde denna utmaning vara ytterst attraktiv. Ännu har dock inte någon klarat ens försöksomgången. Detta styrker mitt konstaterande att upprepbara bevis på fenomenens existens inte föreligger.

BJÖRN FJÆSTAD

Utomsinnlig forskning i Lund

Att flytta föremål med blotta tanken och att se bortom tid och rum ges nu vetenskaplig status.

2003-10-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Dessutom är det ju så att man går bakvägen: det är oförklarligt = parapsykologi. Man bryr sig inte ens om att försöka hitta förklaringar som faktiskt EXISTERAR.

Ett svar till Svar:

Inte bara vem som helst får testas av James Randi. Kolla hans webbsida för att se vilka intyg krävs innan man ens kontaktar James Randi (verkligt namn: Randall James Zwinge) .

Factoid: James Randi är en f.d. magiker. När hans "pojkvän" av flera decennier var avslöjad för att ha sedan 80-talet använt en annan mans identitet--och gjort stora problem för mannen--tyckte Randi att det var inget brott--alltså, ingen skadades, tyckte Randi. Stora problem med Skattemyndigheten är inget brott? James Randi är ingen vetenskaps man och inte heller en man att lita på eller vända sig till för att få ut sanningen.

Michael Presott har på ett detaljerat sätt avslöjat hur James Randi manipulerar försökspersonen med sin "One Million Dollar Challenge".

Läs mer: http://wp.me/p17M3t-4d

Randis test är ovetenskapligt och handlar om att opinionsbilda mot parapsykologin.

James Randi är inte en forskare utan en illusionist. Genom sin utmaning har han försökt ta PR poäng för att locka folk till sina föredrag där han raljerar över den parapsykologiska forskningen. Jag kollade med hans sekreterare och ett föredrag kostar runt 100,000 kr. Det är mycket pengar för en ståuppkomiker.