Annons

'Varför knarrar snön när man går på den?'

För att få svar vänder sig F&F till Lennart Fransson vid köldforskningscentret Coldtech, Luleå tekniska universitet.

Publicerad:

2004-12-01

Nysnö består av små isnålar och luft. När man trampar på snön trycks luften ut och många isnålar går sönder. Är det tillräckligt kallt hörs tydligt ett karakteristiskt knarrande ljud under skorna, och man kan också skapa ett sådant ljud genom att trycka ihop snö till en snöboll. Ljudet kan uppstå dels genom att isnålarna bryts av, dels genom friktionen mellan isytorna. Även mindre kall nysnö knarrar litet, om än något tystare. Det som avgör hur det låter är formen på snökornen. "Varm" grovkornig snö låter inte mycket eftersom friktionen är liten och iskristallerna är hållbara. Rimfrost knarrar också då man går på den, vilket tyder på att det är snölagret närmast sulan som bidrar mest till det knarrande ljudet.

För den som har fler vintriga frågor rekommenderar Lennart Fransson webbplatsen som tillhör Teknikens hus i Luleå (www.teknikens-hus.se). Där finns en frågelåda med en särskild avdelning för just snö och is.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Finns det någon temperaturgräns där det börjar knarra?
Jag tror mig ha hört att det skall vara -10 C.

Lägg till kommentar