Annons

Kaptenssockor och falska mynt

Inte alltid svart och kritstrecksrandigt på Sveriges mest kända diplomat, som dessutom äger en mycket speciell slant.

Den pigge och understundom kontroversielle f.d. diplomaten Sverker Åström, som fyller 90 senare i år, har den ovanliga vanan att bära en röd strumpa på vänster fot och en grön på höger, s.k. kaptenssockor.

Utan att veta exakt hur han har ordnat sin klädförvaring, antar vi att han har tre små byrålådor med ett par strumpor i varje låda. I den vänstra finns två röda strumpor, i mellanlådan en grön och en röd strumpa och i den högra lådan två gröna strumpor.

En vacker morgon i maj väljer han slumpvis en av lådorna och tar fram ena strumpan utan att titta på den som blir liggande kvar. Den strumpa han valde visar sig vara grön.

Hur stor är sannolikheten att den återstående strumpan i den byrålåda Sverker Åström valde också är grön - som alltså är fel färg om man ska bära kaptenssockor?

När han någon timme senare ska välja snitsig huvudbonad för dagens stadspromenad tänker han singla slant om vilken hatt han ska ta. Men han råkar vara utan vanliga svenska mynt. Det enda mynt han har tillgängligt är en falsk dinar som han fick en gång av en skälmsk härskare i ett avlägset land. Myntet ser helt normalt ut men har egenskapen att det utfaller med framsidan ca 61,8034 procent av gångerna när man singlar slant och med baksidan ca 38,1966 procent av gångerna (dvs. proportionerna i gyllene snittet).

Hur ska Sverker Åström kunna singla slant med 50 procents sannolikhet för vardera av de två hattarna?