Annons

Hur lång tid tar det att nå flaskan?

Går det fortare eller långsammare att ro uppströms och möta flaskan med lingondricka?

Vivi och Classe ror nedför en Norrlandsälv som flyter makligt och med jämn hastighet, 2 kilometer i timmen, genom det fagra augustilandskapet.

Classe sitter på aktertoften, och Vivi ror med konstant hastighet, 3 kilometer i timmen, i förhållande till vattnet. De rör sig alltså med 2+3=5 kilometer i timmen gentemot älvens strand.

När de passerar en bro öppnar Classe den sista flaskan med lingondricka och tar några stora klunkar. Han skruvar på korken, men när han ska ställa tillbaka den halvtomma flaskan på durken råkar han slå i relingen och flaskan ramlar i vattnet. Eftersom ingen av dem är törstig låter de bli att fiska upp den. Flaskan flyter förstås och följer med strömmen, men eftersom Vivi fortsätter att ro avlägsnar de sig alltmer från den.

Men solen kommer fram och det blir hett. Efter en kvart är Classe törstig igen, och han ångrar att de inte genast räddade den tappade flaskan. Han övertalar Vivi att ro tillbaka uppströms för att bärga den.

Under rodden uppströms, som sker med 3-2=1 kilometer i timmen i förhållande till älvstranden, funderar Vivi på när det är dags att be Classe hålla utkik efter flaskan.

Hur lång tid tar det innan de träffar på den flytande flaskan?