Annons

Får Timo någon enkrona?

Frågan är hur långt syskonkärleken sträcker sig.

Tvillingflickorna Susanne och Ann-Catrin har lovat den lokala idrottsföreningen att kratta bort de gulnande höstlöven från den stora gräsmattan framför klubbhuset. Som ersättning för arbetet ska de få dra var sin lott från en överbliven lottring med hundra lotter numrerade 1-100, och de ska få samma antal kronor som respektive lottnummer.

Flickorna har kommit överens om att dela vinsten lika så att de inte ska bli avundsjuka på varandra om det skulle bli alltför stor skillnad i de nummer de drar.

Just när Ann-Catrin och Susanne ska dra sina lotter råkar lillebror Timo komma förbi. I ett anfall av syskonkärlek lovar systrarna att han ska få en krona om deras sammanlagda vinst blir ett udda tal. Då slipper de också skaffa fram två 50-öringar för att dela ersättningen jämnt.

1. Hur stor är Timos chans att få en krona?

Är den mycket mindre än 50 procent, obetydligt mindre än 50 procent, exakt 50 procent, obetydligt mer än 50 procent eller mycket mer än 50 procent?

2. Och hur stor är hans chans om det råkar fattas en lott på lottringen, det vill säga att den innehåller 99 lotter? Spelar det någon roll om det är ett udda eller jämnt nummer som fattas?