Annons

Högfrekvent ljud stör inte myggorna

Myggorna sticker lika mycket oavsett ljudet, visar en forskningsgenomgång.

Annons

Publicerad:

2007-07-01

Med värmen kommer även myggen. Här i Sverige är de ett irritationsmoment som kan förstöra trevliga utesittarkvällar, men i andra länder kan myggor vara dödliga om de bär på exempelvis malariaparasiter. Därför säljs speciella små apparater som skickar ut högfrekvent ljud som är tänkt att skrämma bort de blodsugande honmyggorna.

Nu har forskare vid det internationella forskningsinstitutet Cochrane gått igenom de tio fältstudier som finns där man jämfört om försökspersoner blir mindre myggbitna i närvaro av myggskrämmare. Forskarna fann inte något bevis för att de skyddar mot bett, och då kan de givetvis inte heller minska risken för smitta. Det finns över huvud taget ingen anledning att undersöka dessa apparater mer, skriver forskarna i sin rapport.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Har själv köpt myggsrämmare som avger ljud och här hemma funkar den utmärkt,inte en enda mygga sedan vi skaffade den. Så den forksningen ger jag inte mkt för -.-

Har en apparat från HongKong.....fungerar utmärkt efter att haft besvär med bromsar, mygg flugor inomhus.....nu är det helt fritt från dessa