Annons

Framtidens kraftledning

Publicerad:

2008-09-01

Detta är en gestaltning av en tänkbar kraftledning vid Luleå tekniska universitet. Kraftledningen ska uppfattas som ständigt aktiv oavsett var på platsen åskådaren befinner sig och oavsett årstid och tid på dygnet.

Det arkitektoniska förslaget till kraftledning är tänkt att förtydliga rum som inte är tydligt avgränsade, markera universitetets entréer, förbättra möjligheten att orientera sig, öka tryggheten och binda samman det uppbrutna parkrummet till en helhet.

De strömförande faslinorna skapar tillsammans med isolatorstänger ett rymdfackverk som ger volymverkan. Slanka stolpar och fackverkets stänger konstrueras av armerade fiberkompositer. I stängerna placeras en ljuskälla, som genom induktion ger ifrån sig ett dämpat ljus, synligt framför allt i mörker.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar