Annons

Fällor kräver mer av fotografen

Naturfotografen Christian Ziegler använder fotofällor för att ta mer intima bilder på djur – inte för att spara arbete.

Annons

Publicerad:

2009-08-05

– Om du ligger och lurpassar med ett teleobjektiv så vet djuren att du är där. Så är det inte med fällorna. Det tycker jag märks på bilderna, säger Christian Ziegler, naturfotograf från Tyskland.

Han satsar hårt på fotofällor och har publicerat sina bilder i tidningar som National Geographic.

Precis som en forskare måste han veta hur djuren rör sig för att fånga sitt motiv. Men Christian Ziegler arbetar också med ljussättning och komposition. Han ägnar timmar åt att montera en fotofälla och ansluter upp till fem olika blixtar till varje kamera.

– Det kräver mer tålamod än traditionellt naturfoto. Men det ger också möjlighet att ta bilder som det annars skulle vara svårt att ta, säger han.

Djungelns giraff har överlevt

Den skygga okapin finns kvar i nationalparken Virunga i Kongo-Kinshasa, trots mer än ett decennium av gerillakrig.

Okapin är giraffernas närmaste levande släkting, men påminner mer om en häst. Den finns enbart i tropiska regnskogar i Kongo-Kinshasa. I fjol blev en okapi fotograferad av en fotofälla.

– Det här är så vitt jag vet första gången som en okapi har fotograferats i vilt tillstånd, säger Noelle Kumpel vid Zoological Society of London i Storbritannien.

Hon ingår i en forskargrupp som fick hjälp av pygméer att hitta spillning och andra spår av okapi i nationalparken Virunga år 2006. Då hade ingen forskare sett röken av djuret där på mer än ett halvsekel, delvis på grund av att parkens norra delar är ett fäste för gerillasoldater som kämpar mot rege­ringstrupper i grannlandet Uganda.

När soldaterna drog sig tillbaka under förra året passade forskarna på att montera upp fotofällor i området. Hittills har de fotograferat tre okapier.

Aguti ska det vara

Djuret nedtill på sidan 59, bild 11, i F&F 6/09 är en aguti och inte någon paka. Tack till Anders Bygert som upptäckte felet.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.