Annons

Lättsamt om sanning

Bokanmälan: Lättsamt om sanning

Annons

Publicerad:

2010-11-17

Vad är egentligen korrespondensteorin? Kan mobbare i tv inspirera mobbare på skolgården? Varför älskogstankar även efter fertilitetsåldern?

Jonas Hallberg, känd från bland annat radioprogrammet Spanarna i P1, blandar högt och lågt i denna både osammanhängande och roliga bok. Hans stil känns igen från radion. Gillar du honom där, kommer du att älska denna bok.

Varje fråga får först ett kort svar. Ett ord eller på sin höjd en mening. Och därefter kommer ett längre svar. De korta svaren är bara roliga, de längre rymmer lite mer djup. Men det är i första hand en skojig bok, förvänta er inte många encyklopediska svar.

Först blir jag lite irriterad över att Jonas Hallberg hela tiden är så kvick, även i frågor som kunde få lite djupare svar. Men efter en stunds bläddring syns ändå en mening, ett svar på frågan i bokens titel. Sanningen finns, men den är relativ och den är oftast rolig.

Litteraturhänvisningar

Vad är sanning och 100 andra jätteviktiga frågor

Hallberg, Jonas
Bokförlaget Langenskiöld

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.