Annons

Samma kön gör två till tre

Ett tredje barn. Tvåbarnsföräldrar som har barn av samma kön skaffar oftare ett tredje barn (stapel pekar uppåt) än tvåbarnsföräldrar som har barn med olika kön (referenslinjen 1,0).

Bild: 
Per Thornéus / Källa: Välfärd

Samma kön gör två till tre

Om de första två barnen har samma kön ökar sannolikheten att familjen skaffar ett tredje barn.

Annons

Publicerad:

2012-11-25

I Sverige gillar vi olika – i alla fall olika kön på barnen. De som fått en pojke och en flicka är mindre benägna att skaffa fler barn, medan det är 25 procents högre sannolikhet för att de som har fått två barn av samma kön skaffar ett tredje.

Dessutom värdesätter vi sedan 1980-talet flickor högre, eftersom det är mer sannolikt att de som har fått två pojkar skaffar ett tredje barn, än de som redan har två flickor. Tittar man på utrikes födda ser mönstren annorlunda ut. Invandrare från Norge, Tyskland och USA, liksom också etniska svenskar, föredrar flickor, medan invandrare från Iran, Irak och framför allt forna Jugoslavien värdesätter söner högre.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.