Annons
En uppviglare för vetenskap

En uppviglare för vetenskap

Författare: 

Publicerad:

2012-09-07

År 2008 stämde det brittiska kiropraktiska sällskapet författaren Simon Singh för att han hade skrivit att deras metoder ofta saknar vetenskapligt stöd och kan vara farliga. Kiropraktorerna ansåg att påståendet var förtal och krävde skadestånd. Fallet ledde till utbredda protester mot att en domstol skulle få sista ordet i en fråga som bäst avgörs av empirisk vetenskap. Till slut insåg kiropraktorerna att de skulle förlora rättssaken och drog tillbaka sin stämningsansökan.

Vågen av stöd för Simon Singh är utgångspunkten för The geek manifesto av Mark Henderson, tidigare vetenskapsredaktör på dagstidningen The Times. Han försöker omvandla detta engagemang till en politisk kraft. Boken är ett brandtal fullt av exempel på hur politiker struntar i vetenskapen när de fattar beslut som påverkar skolan, vården, miljön, rättsväsendet och andra viktiga samhällsfunktioner. Den pamflettaktiga texten rymmer förstås ingen djupare diskussion om vetenskapens egna fel och brister, men det är lätt att hålla med om bokens huvudpoäng.

Mark Henderson är numera informationschef på stiftelsen Wellcome trust, som stöder biomedicinsk forskning. Det känns inte som någon vild gissning att han har siktet inställt på att fortsätta sin karriär inom politiken. Det vore välkommet. Fler politiker med hans engagemang för vetenskap behövs – även i Sverige.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar