Annons
Hjälper träd mot istiden?
Bild: 
Istock

Hjälper träd mot istiden?

Publicerad:

2012-12-16

När beräknas nästa istid inträffa, och påverkas den av växthuseffekten? Går det att hejda nedkylningen genom att plantera träd?

Svante

Svar: Det som avgör när nästa istid kommer är jordens läge i förhållande till solen. Under perioder när solinstrålningen är svag under sommaren, framför allt vid breddgraderna 60–65 grader nord, kan stora ismassor börja byggas upp. Vi kan med hjälp av astronomiska beräkningar förutspå solinstrålningen under de närmaste 150 000 åren. Därför vet vi med stor säkerhet när nästa istid kommer: om 55 000 år. Den istiden blir dock inte lika tuff som den som inträffade för 20 000 år sedan. Den som vill vara med om en lika hård period får finna sig i att vänta i 120 000 år.

Att bromsa eller hindra en istid är omöjligt. Vi påverkar just nu klimatet genom stora utsläpp av växthusgaser. Det kan få betydelse på kort sikt, men i ett längre perspektiv kommer det sannolikt inte att spela någon roll.

Vi kan inte heller påverka tidpunkten för nästa istid genom att plantera skog. Det är snarare en metod som kan användas om vi tillfälligt vill sänka jordens medeltemperatur. När växande träd tar upp koldioxid, sjunker halterna i atmosfären, vilket bromsar värmeökningen.  

Svante Björck, professor vid Institutionen för  geo- och ekosystemvetenskaper, Lunds universitet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar