Annons

Glömskan: I sjuårsåldern slår minnesförlusten till.

Bild: 
Istock

Därför glömmer vi vår tidiga barndom

Annons

Publicerad:

2014-03-04

Som vuxna har vi få minnen från vår tidiga barndom. Nu har forskare vid Emory university, USA, visat när denna minnesförlust slår till: i sjuårsåldern.

Forskarna lät treåringar prata med sina mammor om händelser de nyligen upplevt. Sedan delades barnen upp i olika grupper som intervjuades om dessa händelser vid fem, sex, sju, åtta respektive nio års ålder. Fem- och sexåringarna kom ihåg omkring 70 procent av händelserna, medan åtta- och nioåringarna bara mindes drygt 30 procent.

Forskarna tror att minnesförlusten beror på att små barn glömmer i ett konstant tempo. Hos äldre barn och vuxna planar däremot glömskekurvan ut så att de minnen som har bevarats en tid ofta blir kvar hela livet.

De äldre barnen satte dessutom in de händelser som de fortfarande kom ihåg i ett meningsfullt sammanhang, vilket gör det lättare att memorera dem. De yngre saknade däremot begrepp om när, var och varför händelserna hade ägt rum.   

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.