Annons

Bild: 
Istock

Blixten studsar mot ögats blodkärl

Jag undrar varför man ibland får röda ögon på bild.

/Alma Holmesland Sandberg, 10 år

Annons

Publicerad:

2014-09-09

När vi tittar på ett öga genom till exempel en kamera, och från samma håll lyser in i ögat med till exempel kamerans blixt, så ser vi hur ljuset som faller in genom pupillen träffar ögonbottnen och studsar tillbaka mot betraktaren som en röd reflex. Den röda färgen beror på att det finns gott om blodkärl bakom näthinnan, långt bak i ögat.

När den röda reflexen blir fångad på bild ser det ut som om den fotograferade har röda ögon. Eftersom blixten och linsen i en kamera brukar sitta väldigt nära varandra är detta mycket vanligt vid blixtfotografering.

Röda ögon är kanske inte så snyggt, men vi ögonläkare har nytta av fenomenet. Vi lyser och tittar in i ögat för att bedöma om det till exempel finns grå starr eller om näthinnan har lossnat.

/Fatima Pedrosa Domellöf, överläkare, professor i oftalmologi, Umeå universitet, sekreterare för Ögonfonden

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.