Annons

Svindlande om stora frågor

Författare: 

Publicerad:

2014-10-15

Är människan en självisk girigbuk eller en givmild konstnärssjäl med hjärtat på rätta stället? Det är en av många frågor som vetenskapsjournalisten Peter Sylwan tar upp i sin senaste bok. Den bygger till stor del på en serie föreläsningar om människans natur som hållits i en lada på Bjärehalvön under tre somrar.

En brokig skara av kognitionsforskare, filosofer, historiker och andra intressanta tänkare flimrar förbi. Peter Sylwan refererar deras resonemang, och sätter in allt i ett brett vetenskapligt och kulturellt sammanhang. Texten är pepprad med hisnande paralleller och halsbrytande ordvändningar. Emellanåt blir det hela lite väl hänfört, ett slags populärvetenskap på ranelidska. Samtidigt är det lätt att bli smittad av författarens goda humör och tro på vetenskapens kraft att göra världen begriplig.

Några entydiga svar på de stora frågorna får man förstås inte, däremot lustfylld läsning om till synes orelaterade ämnen som svarta hål, jordbrukets framtid samt orsakerna till att sjöpungen – ett litet vattendjur – mitt i livet äter upp sin egen hjärna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar