Annons

Naket om psykets estetik

Författare: 

Publicerad:

2015-11-23

Karin Johannisson, pensionerad professor i idéhistoria vid Uppsala universitet, har skrivit en bok som verkligen berör. Hon har gjort tre fallstudier – om författaren Agnes von Krusenstjerna, konstnären Sigrid Hjertén och poeten Nelly Sachs – som alla till och från är intagna på grund av olika psykiatriska diagnoser under början och mitten av 1900-talet. En av dem lobotomerades. Karin Johannisson har läst deras journaler och placerat diagnoserna och lidandet i ett historiskt och samhälleligt sammanhang.

Karin Johannisson blottlägger i denna bok – som enligt mig är den bästa hon skrivit, vilket inte vill säga lite – sina djupa kunskaper i medicinhistoria, och om hur man har sett på avvikare i olika tider. Boken är lika välskriven som den är sorglig. Tre kvinnoöden skildras så naket och ingående att man knappt vill läsa, trots att boken är en bladvändare. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar