Annons

Naket om psykets estetik

Annons

Publicerad:

2015-11-23

Karin Johannisson, pensionerad professor i idéhistoria vid Uppsala universitet, har skrivit en bok som verkligen berör. Hon har gjort tre fallstudier – om författaren Agnes von Krusenstjerna, konstnären Sigrid Hjertén och poeten Nelly Sachs – som alla till och från är intagna på grund av olika psykiatriska diagnoser under början och mitten av 1900-talet. En av dem lobotomerades. Karin Johannisson har läst deras journaler och placerat diagnoserna och lidandet i ett historiskt och samhälleligt sammanhang.

Karin Johannisson blottlägger i denna bok – som enligt mig är den bästa hon skrivit, vilket inte vill säga lite – sina djupa kunskaper i medicinhistoria, och om hur man har sett på avvikare i olika tider. Boken är lika välskriven som den är sorglig. Tre kvinnoöden skildras så naket och ingående att man knappt vill läsa, trots att boken är en bladvändare. 

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.