Annons

Svenska folket litar just nu mer på kungahuset än på regeringen.

Bild: 
Vesa Moilanen / TT

En kartläggning av vårt förtroende

Annons

Publicerad:

2015-04-07

Förra månaden samlades ett tusental journalister, mediechefer och forskare på Mediedagarna, Meg, i Göteborg. På ett välbesökt seminarium presenterades årets förtroendebarometer av Göteborgs universitet och Medieakademin; en studie av vilket förtroende allmänheten har för institutioner, politiska partier, massmedier och företag.

Ett resultat som väckte uppmärksamhet var att förtroendet för politiska partier går upp. Däremot sjunker förtroendet för regeringen, som nu har lägre förtroende än kungahuset.

Högst förtroende har Sveriges Radio, tätt följd av svenska universitet och högskolor. Universiteten hade en nedgång i början av 2000-talet men är nu på väg upp igen. Systembolaget är företaget med högst förtroende och Skatteverket är myndigheten med högst förtroende.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.