Annons

Ett kalifat växer fram

Annons

Publicerad:

2015-06-16

När detta skrivs är terrororganisationen Islamiska staten aktiv i såväl Libyen som Afghanistan, och en av Iraks största städer, Ramadi, faller för deras anlopp. De håller dessutom halva Syriens territorium. I snart ett och ett halvt år, sedan de intog halvmiljonstaden Fallujah sju mil ifrån Bagdad i januari 2014, har de agerat konsekvent statsbyggande.

Journalisten och analytikern Loretta Napoleoni tror att vi måste vänja oss vid ett blodtörstigt kalifat i Mellanöstern. Terrororganisationen är för militärt stark och attraktiv för att krossas – och det börjar bli allt mer uppenbart att de amerikanska bombningarna är verkningslösa.

Hennes bok ger en fyllig bakgrund till Islamiska statens uppkomst och utveckling, och är den första på svenska som skildrar organisationen på ett begripligt vis. Det enda problemet är att utvecklingen går så fort att delar av hennes skildring redan börjar bli daterad. Precis som den här recensionen.

Litteraturhänvisningar

Islamiska staten

Loretta Napoleoni
Fri tanke

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.