Annons
Bild: 
Istock

Är kall chili mindre het?

När man äter chili så känns det ju hett i munnen. Detta lindras om man äter något kallt, till exempel en glass eller en isbit. Vad är det egentligen som händer då? Om man skulle äta en chili från frysen, skulle den kännas mindre stark?

/Vilda Stafhammar, 11 år

Publicerad:

2016-09-26

Att det känns hett när man äter chilipeppar beror på att det i denna finns ett ämne som heter capsaicin. Capsaicinet får trigeminusnerven som finns i munnen att reagera så att man upplever att det känns varmt, trots att det inte är någon egentlig temperaturskillnad. Denna effekt uppnås oavsett om man äter varm eller kall chilipeppar. Effekten av capsaicin kan dämpas om man äter eller dricker något för att späda ut det capsaicin som finns kvar i munnen och retar nerven. Det förekommer ett flertal rekommendationer om att mjölk effektivt kan dämpa upplevd hetta från capsaicin, men det finns inga säkra belägg.

/Karin Wendin, professor i mat- och måltidskunskap, Högskolan Kristianstad, forskare vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar