Annons

Angeläget om invandringspolitik

Annons

Publicerad:

2017-03-09

Det finns säkert de som anser att den svensk-kurdiske nationalekonomen Tino Sanandaji är kontroversiell. Men jag hittar inget särskilt kontroversiellt i hans nya bok om den svenska invandringspolitiken. Okej, han slösar inte energi på de omskrivningar, skönmålningar och eufemismer som man annars ofta stöter på när man läser om dessa frågor. Nej, han är rätt osentimental och konstaterar med hjälp av stora mängder data att den svenska integrationspolitiken har gått snett, rejält snett. En etnisk underklass håller på att permanentas i Sverige, trots – eller kanske på grund av – nästan unikt goda intentioner i form av bland annat en lång räcka integrationssatsningar, generösa bidragssystem och en befolkning som jämfört med andra länder är ovanligt tolerant.

Trovärdigheten inskärps av att Assar Lindbeck och flera andra tunga samhällsvetenskapliga forskare har läst Sanandajis manus. Boken är synnerligen faktamättad – den bygger främst på offentlig statistik och forskning.

Även om Tino Sanandaji är kritisk till Sveriges utveckling, så är boken inte någon undergångsvision à la gnällhögern. Han avslutar med 25 konkreta och konstruktiva förslag för en bättre integration. Personligen tycker jag att många av dem är bra, som att rekrytera fler invandrare till blåljusyrken, sänka skatten för låginkomsttagare och avbryta den lågkvalificerade arbetskraftsinvandringen.

Läs gärna boken för de övriga 22 förslagen – och för att få en spännande bild av dagens Sverige.

Litteraturhänvisningar

Massutmaning

Tino Sanandaji
Kuhzad media

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

5

Kommentarer

Skön "vetenskaplig" tidskrift ni är. "Hittar inget kontroversiellt", skriver anmälaren. Nej, den som inte letar hittar sällan något. Kan man ana en agenda bakom? Hur ofta brukar ni skriva om böcker utgivna av författaren själv på eget förlag? Tur då att det finns andra som granskar. Ni borde kanske fundera hur långt ni ska dra delen "populär" i "populärvetenskaplig". Populistvetenskaplig kanske lämpar sig bättre?
https://www.svd.se/allvarliga-brister-i-sanandajis-bok-om-invandring

Hej, vi läser alla böcker vi anmäler såväl kritiskt som förutsättningslöst. Jag tycker kritiken i artikeln var tunn. Andra forskare stödjer TS: https://www.svd.se/nationalekonom-sanandajis-bok-ar-inte-ohederlig

Så du tror inte Hans Lööf och Gustav Martinsson, KTH har en agenda? Det var ju en snygg artikel du länkade till.
https://www.svd.se/lindbeck-ygeman-bor-lasa-massutmaning

Jag har alltid funderat varför man pratar om att vi har dålig "integration"? Det bor 1,6 miljoner utlandsfödda i Sverige. Det motsvarar 16 % av totalbefolkningen. Utöver dessa har vi de som är födda i Svrige av utländska föräldrar.
I de förorter där de som förmodas vara dåligt "integrerade" och som dominerar i media bor kanske 200 000 individer. Av dessa lever en absolut majoritet i ordnade förhållanden. Många bor i villa, bostadsrätt har ett arbete eller studerar. En minoritet har inte kommit in i samhället av olika skäl. Det behöver inte alltid vara en kulturfråga utan också mental och fysisk sjukdom. Några få hemfaller åt allvarlig kriminalitet.
Kanske är det läge att kritiskt granska denna debatt som så behändigt låter problem med socialt och ekonomiskt utanförskap i ganska begränsade geografiska enklaver bli en fråga om "integration" för den stora gruppen invandrare? Hur hade en läsning av Sanandajis bok sett ut med ett sådant mer kritiskt perspektiv?
Invandringens kostnader är en icke-fråga i många avseenden, även om de är av nästan perverst intresse för alltför många. Det är en icke-fråga därför att vi inte vet vad vi skulle varit utan invandringen (och det går ju hursomhelst bra för Sverige). Varför stäler vi oss inte frågan om de ökande klyftornas kostnader som ju logiskt sett slår hårdast mot de som lever under de fattigaste omständigheterna? Eller hur påverkar det västerländska och svenska kulturarvets inslag av historiskt nedärvd rasism möjligheterna för "icke-svenskar" att etablera sig?
Och trots att vi inte pratar om just detta som vi borde prata mer om, notera att 98% av Sveriges befolkning lever ungefär som svenskar gör mest, oavsett var de kommer ifrån.