Annons
Annons

Hans Rosling briljerar

Publicerad:

2018-05-17

Jag har intervjuat Hans Rosling, hört honom föreläsa och sett det mesta med honom på Youtube. Och läst hans självbiografi (recenserad i F&F 1/2018, läs den här). Så jag trodde inte att jag skulle bli så överraskad av denna bok. Men jag hade helt fel. Boken är fylld med suveräna exempel på hur lätt vi tänker fel, hur vi lätt uppfattar statistik fel och hur våra instinkter får oss att missförstå eller rent av avfärda relevant information.

Undertiteln är ”Tio knep som hjälper dig att förstå världen”, och boken bör egentligen läsas av alla. På köpet får man en mängd statistik över hur världen har förbättrats, men behållningen är insikterna om våra mentala spärrar. Om vi blir medvetna om dem blir de lättare att hantera. Läs!

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.