Sök bland mer än 10 000 artiklar inom naturvetenskap, humaniora och samhällsvetenskap
Om himlakropparna var partiklar
Om man studerar universum i en skala som om dess delar (galaxer, stjärnor, planeter med flera) sinsemellan liknas med en samling molekyler, atomer, elektroner – kan man då skönja kvantmekaniska effekter mellan universums olika delar?
Kvantmekaniska effekter har vanligtvis bara betydelse på mycket små avstånd; långt mindre än de vi rör oss med i vardagen och ännu mycket mindre än de gigantiska avstånden mellan stjärnor och mellan galaxer. Därför kan vi vanligtvis helt försumma kvanteffekter när vi studerar stjärnor och galaxers rörelser, som helt bestäms av tyngdkraften.
Med detta sagt så finns det ändå spekulationer om hur kvantmekaniken skulle kunna vara viktig även i kosmologiska skalor. Kvanteffekter kan ge energi till tomrummet mellan galaxer, och denna vakuumenergi skulle kunna förklara varför universum växer snabbare och snabbare. Det har även spekulerats om att den extra tyngdkraft som behövs för att hålla samman stjärnorna i en galax skulle kunna förklaras med osynliga partiklar som är så lätta att dess kvanteffekter sträcker sig över hela galaxen.
/Edvard Mörtsell, professor i observationell kosmologi, Stockholms universitet
Du har just läst en text ur nummer 7/2019 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.