Annons

Daniel Bodén och Michael Godhe har redigerat antologin och medverkat med varsitt kapitel.

Vilken robotframtid vill vi ha?

Annons

Publicerad:

2020-10-17

Vad händer med människan när robotar och AI sköter allt fler arbetsuppgifter? Om det handlar en ny antologi skriven av forskare inom fält som etnologi, idéhistoria och konstvetenskap.

Maskiner har i alla tider tagit över tunga och rutinmässiga jobb, men med AI ökar takten och det är hög tid att diskutera vad vi vill med tekniken, menar författarna.

Boken ger ett historiskt perspektiv och gör nedslag på såväl fabriksgolv som i science fiction. Även om automatiseringen för vissa innebär högre lön och mer kreativa och kvalificerade uppgifter, kan det också betyda motsatsen. I ett kapitel visar etnologen Daniel Bodéns fältstudier, som har gjorts på ett stort livsmedelslager, hur jobbet blev både stressigare och mer monotont med robotarnas intåg.

Teknikutvecklingen är inte ofrånkomlig – det är budskapet. Robotisering kan leda till kortare arbetsdagar och möjlighet att förverkliga oss själva. Men den kan också innebära massarbetslöshet, ökade klyftor och konflikter. Det är våra tankar och val som avgör framtiden.

Medverkande i antologin:
Daniel Bodén, Södertörns högskola
Anna Dahlgren, Stockholms universitet
Michael Godhe, Linköpings universitet
Luke Goode, University of Auckland
Johan Hallqvist, Umeå universitet & Södertörns högskola
Karin Hansson, Stockholms universitet
Maths Isacson, Uppsala universitet
Mats Lindqvist, Södertörns högskola
Jerry Määttä, Uppsala universitet

Litteraturhänvisningar

AI, robotar och föreställningar om morgondagens arbetsliv

Daniel Bodén och Michael Godhe (red.)
Nordic Academic Press

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.