Annons

Mat, klimat och missförstånd

Välkommen till Vetjodagen 2018!

Vi bjuder på lunch, spännande diskussioner om vetenskapsjournalistik – och mingel.

tid: 4 december
lunch: kl 12–13
seminarium: kl 13–17
mingel, mat & dryck: kl 17–19

plats: 
Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm

Den här eftermiddagen vill du inte missa!

PROGRAM

13.00 Uppvärmning & inledning13.05 Bråket om maten – så undviker du kostfällan

Hur kommer det sig att forskning om vad vi äter ofta väcker så starka känslor? Och vilket ansvar har journalister och forskare för hur forskningsläget uppfattas?

I panelen: Agneta Åkesson, nutritionsforskare vid Karolinska institutet och Malin Attefall, SVT
Moderator: Jonas Mattsson, Modern Psykologi
(Titta gärna på SVT:s serie Bästa Dieten för att komma i stämning)13.45 Att rapportera om Nobelpriset – utan att bli hovreporter

Vad händer med vetenskapsjournalistiken när en handfull forskare plötsligt får stjärnstatus? Ett panelsamtal om hur bevakningen av Nobelpriset ser ut i dag, och hur den har den förändrats genom tiderna.

I panelen: Mattias Fyrenius, Nobel Media, Camilla Widebeck, SR och Ulrica Larshamre, SVT
Moderator: Marie Alpman, Forskning & Framsteg14.25–14.45 FIKA 14.45 Larma, lugna eller lamslå – hur fungerar klimatjournalistiken?

Efter sommarens bränder och värmeböljor tog klimatjournalistiken ny fart. Hur ser vi journalister på vår roll i bevakningen – och hur uppfattas vi av forskare och publik?

I panelen: Susanna Baltscheffsky, SR Klotet, Michael Tjernström, klimatforskare vid Stockholms universitet och Björn Wiman, kulturchef på DN
Moderator: Jörn Spolander, Forskning & Framsteg15.25 Vilse i vetenskapen

Ståuppkomikern Birgita Klepke borrar vasst och hjärtligt i vetenskapsjournalistens inre.15.40 Forskare och journalister – så uppfattar vi varandra

Diskussion om relationen mellan vetenskapsjournalister och forskare, och hur vi undviker missförstånd.

I panelen: Henrik Höjer, redaktör Forskning & Framsteg, Gustav Edgren, läkare och forskare i epidemiologi samt Steffi Burchardt, vulkanexpert och forskare i strukturgeologi
Moderator: Anna Wetterbom, Sveriges unga akademi16.20 Den perfekta explainern

Handfasta råd om bästa sättet att nå ut med vetenskapsnyheter på sociala medier. Vad är viktigt att tänka på när man berättar i kort videoformat?

I panelen: Mateusz Piekut, gruppchef för Videodesken SVT och Jenny Agö, redaktionell chef på KIT
Moderator: Viveka Ljungström, Forskning & Framsteg

 

 

17.00–19.00 Mingel, mat & dryck!Vetjodagen anordnas av Forskning & Framsteg, i samarbete med Ikem, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsmedia. 

Bokningen är nu stängd. Vid eventuell avbokning kontakta Eva Bergström (eva.bergstrom@fof.se). Vid utebliven närvaro eller avbokning senare än 48 timmar före evenemanget tar vi ut en avgift på 250 kronor. Anmälan är personlig. 

Hjärtligt välkomna!