”Den kommer att passa till slut”
President Barack Obama på studiebesök på Kungl Tekniska Högskolan där reningsteknik, bränsleceller och en hybridmotor visades upp.
Tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt och KTHs rektor Peter Gudmundson kommer president Barack Obama in i KTHs bibliotek. Det råder bibliotekstystnad. Andaktsfullt lyssnar vi till forskarnas presentationer och presidentens nyfikna frågor. I tre stationer förevisas smart vattenrening, små bränsleceller och en hybridmotor för lastbilar och bussar.
– Presidenten förde verkligen samtalet framåt. Det märktes att han var påläst, säger Carina Lagergren när F&F frågar efteråt hur det var.
Carina Lagergren är universitetslektor på kemiinstitutionen på KTH och en av de tre som visade de bränsleceller som tagits fram vid KTH och nu vidareutvecklats av ett nystartat teknikföretag.
– Han visste vilka problemen är och frågade om dem, säger Rakel Wreland Lindström som också demonstrerade bränslecellerna.
Inför presidenten räknade hon till exempel upp metallen platina som en flaskhals för att bränsleceller i större skala ska slå igenom. Liksom en bristande infrastruktur.
– Han verkade väl medveten om problemen, och genuint intresserad av våra förslag till hur de skulle kunna lösas.
Att det blev just bränsleceller tillsammans med reningsteknik och hybridmotorer som visades upp var ingen slump.
– Detta är det bästa vi har att visa upp, säger energiminister Anna-Karin Hatt. Efter presentationen berättade hon att urvalet gjorts av näringsdepartementet i samråd med Vita huset. Presidenten hade särskilt bett om att få se energiteknik och på presskonferensen valde han att berömma Sverige som ett föregångsland när det gäller energiteknik.
Nu pustar Carina Lagergren och Rakel Wreland Lindström ut. Det var nervöst innan, men egentligen inte under själva demonstrationen.
– Han var van vid nervösa människor, det märktes, berättar Carina Lagergren. När jag fumlade med en kontakt sade han: den kommer att passa, det gör den alltid till slut.